Welke dingen moet je goed geregeld hebben als je veilig wil beginnen met internetten op je nieuwe laptop?


Er zijn verschillende veiligheidspraktijken waar u zich bewust van moet zijn wanneer u uw computer gebruikt. Houd deze tips in gedachten om uw computer, uw informatie en uw identiteit te beveiligen wanneer u op het web surft.

1) Gebruik WPA2 Wi-Fi Protected Access.

Weet wat voor soort draadloze beveiliging u in uw thuisnetwerk hebt. Weet u niet zeker wat voor soort beveiliging u hebt? Open uw netwerkverbinding en ga met de muis over uw netwerk om uw beveiligingstype te vinden. U kunt “WEP”, “WPA” of “WPA2” hebben. Er zijn momenteel tools beschikbaar voor hackers die door WEP- en WPA-beveiligingsnetwerken kunnen breken.

  • WPA2 is tot op heden niet gecompromitteerd en wordt beschouwd als het sterkste beveiligingsprotocol voor thuisnetwerken. Elke router die vandaag de dag wordt verkocht en die het Wi-Fi-logo draagt, moet WPA2 ondersteunen. Als uw router geen WPA2 ondersteunt, is het tijd voor een nieuwe router!

2) Gebruik een wachtwoord opslagprogramma

In plaats van Word-documenten te gebruiken om al uw online accounts bij te houden of deze items op te schrijven (wat u NOOIT moet doen!), gebruikt u een wachtwoordopslagprogramma zoals KeePass.

  • Dit zijn gratis met een wachtwoord beveiligde persoonlijke databases die u kunt aanmaken met uw persoonlijke accountgegevens. Ze zijn uitstekend geschikt voor het consolideren van al uw zeer gevoelige gegevens.

3) Antivirussoftware gebruiken

Dit is duidelijk, maar kan een grote bijdrage leveren aan de bescherming van uw systeem. U wilt er zeker van zijn dat uw antivirusprogramma bescherming biedt tegen virussen, trojans, wormen, rootkits, spyware, adware of andere mogelijk ongewenste programma’s (PUP’s).

4) Gebruik voorzichtigheid bij het surfen op het internet

Voorzichtig zijn als je online bent betekent dat je nooit op een embedding link moet klikken, je wachtwoord niet mag geven, dat je moet controleren op SSL (Secure Socket Layer) certificaten tijdens het winkelen (kijk altijd naar het hangslotpictogram op je browser als je bij een online bedrijf bestelt), en dat je je firewall aan moet laten staan. Bron: internetvergelijken.org

5) Gebruik updates

Ik weet het, ze kunnen een pijn zijn, maar updates zijn belangrijk omdat ze voorkomen dat er gaten in de beveiliging van verschillende software ontstaan. Houd uw systeem en toepassingen bijgewerkt, of schakel automatische updates in om uw besturingssysteem en zijn programma’s te harden.

 

6) Maak een back-up van uw gegevens

Het maken van back-ups van uw gegevens bespaart u werelden van problemen. Hoe voorzichtig u ook bent, uw computer en de harde schijf zijn altijd gevoelig voor storingen. Het periodiek maken van back-ups van uw gegevens biedt zowel bescherming tegen storingen als de gemoedsrust die u nodig hebt om uw computer vrij te kunnen gebruiken.